Látogatás a Díszletgyárban

Pápai Lajos cikke  a Rádió és Televízió Újságban
1964. november


Nagyon jellemző a hatvanas évek második felére, amit a Látogatás a „Díszletgyárban” c. cikkben olvashatunk. Fleiner Gábor, a díszletüzem műszaki vezetője kalauzolja a riportert, vagyis Pápai Lajost, aki később, 1970 -ben  a Gyermekosztály vezetője lett.

A cikkből:
"Ha  a kedves olvasó netalántán fel akarná hívni / a díszletgyárat/ eláruljuk, nincs bent a telefonkönyvben. Valószínűleg a különleges tudakozó se tud róla. Sőt még a tévések jórésze sem tudja, hogy "díszletgyáruk" van. Nem Kőbányán, nem Csepelen, hanem a Televízió épületében.
 - Pontosabban díszletgyáró üzemük - javította ki Marmoly Sándor az üzem vezetője. tőle tudjuk meg, hogy ez év eleje óta működnek önálló vállalatként a Televízión belül - és csak a tévétől fogadnak el megrendeléseket..."
Szabó Veronika és Imre Gábor az asztalos, és festő műhelyt mutatják be. Ezek után jutnak el a makett műhelyig. Fleiner  kalauzolja az újságíró tévést tovább Összefoglalva az itteniek munkáját éppen azt ecseteli mennyire szenvedélyesen szeretik a munkájukat. Innen idézem: „ Így van ez a makett készítő műhelyben is. Igaz ugyan, hogy maketteket mostanában nemigen kérnek a rendezők, az utóbbi időben azonban annyira megnőtt a bábműsorok száma, hogy az Ifjúsági Osztály egymaga ellátja őket munkával. Bábjaikhoz szinte minden textil és műanyagot felhasználnak, s igénybe veszik az Állami Bábszínház bábmechanikusainak szíves segítségét is. Legutóbb Lévai Sándor bábterveit valósították meg”: a Madárijesztőt, az Őzikét és Danit.. Daninak rafiából csináltak divatos frizurát. Ők követték el a fogmosó macit, a Futrinka utca jónéhány lakóját, köztük a kerületi egérnapok mintegy 100 egerét is… És most ők tatarozzák Mazsola lakosztályát, a Tökhéjat! „



Magánpletyi: Mikor a bábraktárban kerestem a Futrinka szereplőit a 100 egérből bizony egy sem volt ott. Szétfutottak. Mindenki mindig csak egyet kunyerált el a százból 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése